Saimnieks LV
, .
cloudy 6℃
Vārda dienu svin: Aleksandra, Agra

Pākšaugu izmantošanas potenciāls alternatīviem piena produktiem – izaicinājums un iespēja Latvijas ražotājiem

Jānis ŠOLKS , 06-05-2025
Pākšaugu izmantošanas potenciāls alternatīviem piena produktiem – izaicinājums un iespēja Latvijas ražotājiem

Saimnieks LV / 2025.gads (Maijs)

Mūsdienās, mainoties pieprasījumam, nepieciešamas inovatīvas ražošanas tehnoloģijas. Fermentētu piena produktu analogu un alternatīvu ražošanai tiek izmantotas dažādas augu izcelsmes izejvielas. Piena produktu analogus parasti izgatavo no augu izcelsmes materiāliem ar augstāku olbaltumvielu un/vai tauku saturu, jo šīs divas sastāvdaļas ir būtiskākās piena produktu analogu tekstūras un garšas sastāvdaļas.

Pieprasījumu pēc augu izcelsmes produktiem nosaka vides, ētiskie un veselības apsvērumi. Veselīga dzīvesveida tendenču ietekmē patērētāji meklē augu izcelsmes alternatīvas, kuras uzskata par veselīgām. Zinātnieki, ražotāji, valdības un nevalstiskās organizācijas ir vienisprātis, ka šāda patērētāju uzvedība pozitīvi ietekmēs vides ilgtspējību, sabiedrības veselību un dzīvnieku labturību. Šo faktoru mijiedarbības rezultātā pasaules tirgū mainās pieprasījums pēc augu izcelsmes produktiem. Pārtikas ražošanas nozare reaģē uz pieaugošo pieprasījumu, izstrādājot, attīstot un piedāvājot arvien plašāku vegānisku un veģetāru produktu klāstu ar apzīmējumu augu izcelsmes.

Interese par augu izcelsmes pārtikas produktiem, kas paredzēti kā alternatīva sieriem, nepārtraukti pieaug, kopš 2016. gada līdz 2024. gadam šādu produktu īpatsvars globālajā tirgū ir palielinājies par 7.6 %, sasniedzot gandrīz 4 mljrd. USD vērtību. Eiropā pieaug pieprasījums pēc augu izcelsmes pārtikas produktiem, un galvenie šo produktu iegādes iemesli ir bažas par uztura izvēles ietekmi uz klimata pārmaiņām un personisko veselību.

Šie produkti ir izstrādāti tā, lai to garša un konsistence būtu līdzīga tradicionālajam sieram, bet ir izgatavoti no augu izcelsmes sastāvdaļām. Tie atbilst pieaugošajam patērētāju pieprasījumam pēc uztura variantiem, kas ir gan videi...

 

 

Pilnu rakstu lasiet maija SAIMNIEKS LV numurā!

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Tukuma Piens – izaicinājumi, inovācijas un tirgus realitāte
Tukuma Piens – izaicinājumi, inovācijas un tirgus realitāte

AS Tukuma Piens (pārstāvēts ar zīmolu Baltais) ir viens no nozīmīgākajiem p...

Hamra fermas paplašināšana iezīmē jaunu ēru DeLaval inovācijās
Hamra fermas paplašināšana iezīmē jaunu ēru DeLaval inovācijās

Šī gada 16. septembris piena lopkopības tehnoloģiju un iekārtu ražotājam De...

Putnkopja Edgara saimniecība, kur vistas dzīvo siltumnīcās
Putnkopja Edgara saimniecība, kur vistas dzīvo siltumnīcās

„Sākumā nopirkām 8 vistiņas pašu vajadzībām. Kā es saku – 8 vistiņas aizņem...

Strautmann prezentē jaunos MS tipa izkliedētājus: daudzpusīgi, efektīvi un izturīgi
Strautmann prezentē jaunos MS tipa izkliedētājus: daudzpusīgi, efektīvi un izturīgi

Ar savu jauno MS izkliedētāju sēriju Strautmann tirgū laiž divus jaudīgus m...