Saimnieks LV
, .
cloudy 5.6℃
Vārda dienu svin: Teodors

Sausserdis – oga jaunībai un skaistumam

Dace Drošprāte , 12-07-2022
Sausserdis – oga jaunībai un skaistumam

Dārzs un Drava / 2022.gads (VASARA)

Foto: Alekseja Fomičeva personīgais arhīvs

2019. gadā, kad Latvijas Augļkopju asociācija organizēja mācību un pieredzes apmaiņas braucienu Videi draudzīga augļkopība pieredzējušiem augļkopjiem, tajā piedalījās arī SIA Blueberry Land vadītājs Aleksejs Fomičevs. Nav retums, ka pieredzes apmaiņas braucienos redzētais rosina labas tur pasmeltās idejas vēlāk īstenot arī Latvijā. Šī reize nav bijusi izņēmums. Saruna ar Alekseju notiek tagad, kad ideja par sausseržiem ienākusies un jau sāk dot pirmās ogas.

– Kur atrodas saimniecība?
– Mūsu saimniecības atrodas Ogres novada Lielvārdes pagastā, mājas nosaukums ir SPILVES. Vietai un mājai jau ir vairāk nekā 100 gadu. Tā tika celta kā vasarnīca un zirgu stallis vienam Latvijas pilsonim, kurš pats dzīvojis Jūrmalā un kuram šī vieta bijusi dvēseles atkusnis.

– No kuras puses esat?
– Mani radi ir no Latgales, bet pats esmu rīdzinieks.

– Kas esat pēc izglītības? Kā tas palīdz saimniecībā?
– Esmu studējis uzņēmējdarbību. Pieredzi augļkopībā smēlos, apmeklējot dažādus kursus, kas ir pietiekami, lai saprastu, par ko ir runa. Protams, mācīties un pilnveidoties nekad nav par vēlu.

– Kādas kultūras audzējat un kāpēc?
– Galvenā kultūra ir krūmmellenes, ko audzējam 50 ha lielā platībā, pavisam ir aptuveni 120 tūkst. melleņu stādu, 1 ha aizņem sausserži (ap 2400 stādu), ir arī jāņogas. Gribējās gūt jaunu pieredzi, izmēģināt ko jaunu, nestandarta, nedaudz noslēpumainu, lai interesētu, tāpēc izvēlējo Kamčatkas ēdamo sausserdi. Galvenais, lai būtu dažādība, tad ir interesantāk dzīvot un strādāt. Salīdzinājumā ar krūmmellenēm sausseržus ir daudz vienkāršāk audzēt. Arī ziemas un pavasara salnas sausserdis pārlaiž daudz labāk un, galvenais, uz viņu var drošāk paļauties, ka raža būs.

– Ar ko sausseržu ogas ir tik īpašas?
– Nu jau otro sezonu piedāvājam iepazīt un izbaudīt vērtīgās sausseržu ogas, kas satur daudz kālija, fosfora, kalcija un dzelzs, ir bagātas ar vitamīniem – B, PP, P, īpaši augsts tajās C vitamīna saturs. Sausseržu ogās atrodama arī citronskābe, skābeņskābe, ābolskābe un dzintarskābe. Svaigas ogas lieto arī diētiskajā un ārstnieciskajā uzturā, jo tās satur maz kaloriju, tādējādi palīdzot atbrīvoties no liekajiem kilogramiem un vienlaikus uzņemt vitamīnus un minerālvielas. Sausseržu ogas izvada no organisma smago metālu sāļus, darbojas arī kā pretiekaisuma, pretdrudža un diurētisks līdzeklis. Tās iesaka lietot diabētiķiem. Vērtīgi ir arī sausserža ziedi, lapas un miza.

– Kādas sausseržu šķirnes audzējat?
– Pamatšķirnes ir ‘Wojtek’ un ‘Zojka’. (Tās ir selekcionētas Polijā.) Pirmos krūmus iestādījām 2018. gadā, šogad paplašinājām lauku ar jaunām šķirnēm ‘Aurora’ un ‘Honeybee’ (Kanāda). Nākotnē plānojam vēl paplašināties. Saus-seržu šķirņu izvēle ir bagātīga, bet mūsu apstākļiem derīgu ir tik daudz, tāpēc, pirms iegādāties, labi jāizpēta šķirnes īpašības – ogu garša, krūma izmērs, veģetācijas pakāpe, ogu lielums u.tml.

– Kādi ir galvenie darbi sausseržu audzēšanā?
– Sausserdis ir diezgan pieticīga, neizvēlīga kultūra un var augt dažādās augsnēs. Galvenais – kopt, ravēt nezāles, veidot vainagu, izvēlēties augsnes sastāvam un mikro un makro elementu saturam tajā atbilstošus minerālmēslus. Protams, vēlams regulāri veikt augsnes analīzes, lai zinātu, ar ko labāk piebarot. Neaizmirst, ka stādot vajag ielabot saknēm stādamo zonu, pielikt kūdru ar pH 5.5–6.0. Regulāri mulčēt vagas. Labākai apputeksnēšanai noteikti vajag dažādu šķirņu kokteili.

– Un ko nekādā gadījumā nedarīt?
– Stādīt mitrās vietās, kur bieži stāv ūdens.

– Kādi ir plāni attiecībā uz jāņogām?
– Tās ir iestādītas 0,5 ha platībā ar mērķi attīstīt Premium klases ogas – lielas, 15–20 cm garos ķekaros. Domājam arī par eksportu.

– Kā ģimenes locekļi palīdz saimniecībā?
– Ņemot vērā specifi ku un to, ka cilvēki ne īpaši vēlas strādāt augļkopībā, ģimenes locekļi cenšas palīdzēt pēc iespējas vairāk, it īpaši ražas novākšanas laikā.

– Kādā veidā ogas tiek vāktas?
– Mēs lasām ar rokām, jo tirgojam deserta ogas. Īpaši ilgi turēt gatavas ogas krūmā nav vēlams, jo tās var nobirt. Ogas lasīt ar rokām ir sarežģīti, tāpēc jārēķinās, ka tas prasīs ilgāku laiku un, piesaistot strādniekus, izmaksās dārgāk. Ogas var novākt arī ar ogu vākšanas kombainiem.

– Cik pieprasītas ir sausseržu ogas? Kādas relizācijas tendences vērojamas pēdējos gados?
– Profesionāli ogas sākām pārdot 2021. gadā, pārsvarā privātpersonām un dažiem uzticamiem veikaliem. Šogad plānojam attīstīt pārdošanu gan privātpersonām, gan mazumtirdzniecībā, tirgosim arī uz vietas. Uzskatām, ka sausseržu ogām ir nākotne, esam
pamanījuši, ka cilvēkiem patīk to garša un vispār pats produkts, kuru daudzi tikai sāk iepazīt un pamēģināt. Cilvēkiem tagad ir svarīgi saprast, ka tas, ko viņi ēd, ir veselīgs.

– Kur jūs atrast?
– Mūs var atrast, braucot uz Lielvārdes pagasta SPILVĒM, kā arī sazinoties sociālajos tīklos Facebook, Twitter. Tāpat informācija pieejama Blueberry Land mājas vietnē www.blueberryland.eu.

– Un kā ar tirdziņiem?
– Šķiet, pēc pandēmijas ierobežojumiem tirdziņi tagad ir atguvuši otro elpu un to popularitāte dubultojusies. Mēģināsim šogad piedāvāt dažiem saviem klientiem tirgos tirgot arī sausserža ogas.

– Vai jums ir arī pārstrāde?
– Mums vēl nav gadījies, ka svaigas ogas paliktu neiztirgotas. Ja būs, tad saldēsim un pārdosim pārstrādei. Citās valstīs ļoti daudz pārstrādātāju labprāt izmanto sausseržu ogas, jo tās ir ļoti vērtīgas un labi sadzīvo ar citam ogām, var gatavot ievārījumu, džemu, sīrupu. Taču vislabāk ogas lietot svaigas, kopā ar zemenēm vai avenēm, ogu salātos kopā ar saldējumu vai pienu.

– Vai saimniecība pieejama tūristu apskatei?
– Pagaidām vēl nē, bet uzņemam ciemos ogu pašlasītājus.

– Ar ko nodarbojaties ikdienā?
– Visu laiku atrodos saimniecībā un par 200 % esmu aizņemts saimniecības darba procesos.

– Kas jūsu darbā ir vispatīkamākais?
– Kad redzi, ka stādījumiem patīk šī vieta un patīk šeit augt, kad redzi veģetācijas attīstību, ziedēšanas laiku un ogu veidošanos, un tad klāt pats svarīgākais – ražas laiks. Protams, tas viss balstās uz lielu un kārtīgu darbu. Kopšana, ražas vākšana, ogu realizācija... Tas ir kā, kad apēd ogu, – sākumā it kā nekas, bet tad pārņem sajūsma un milzīgs gandarījums.

– Kāds ir jūsu dzīves moto?
– Vienmēr esmu bijis atvērts pasaulei un zināšanām. Nevajag stāvēt uz vietas, bet iet uz priekšu, vienlaikus izjūtot un ar pateicību novērtējot to, kas notiek tagad.

– Kur ņemat iedvesmu?
– Man šķiet – tas ir dievišķi, šo nevar tā tik vienkārši aprakstīt. Es ticu liktenim vai teiksim tā, ka tas ir paaudzē ielikts, protams, ir arī mūsu darbiņš. Jābūt gudram un jāskatās, kas notiek apkārt, tas palīdz kā spogulis.

– Kā atpūšaties un atjaunojat spēkus?
– Neesmu vēl iemācījies, kā šo izdarīt ilgtermiņā. Savulaik (30–35 gadu vecumā) man bija doma ap 50 gadiem iet atpūtā un apceļot pasauli, bet nu nezinu, vai izdosies. Vēl cerību nezaudēju.

– Ja vēlreiz būtu jāsāk no sākuma, vai darītu to pašu?
– Ļoti interesants un izaicinošs jautājums. Atbilde ir, bet tā atkarīga no sezonas. Brīžiem ir ļoti smagi, bet, kopumā ņemot, kādēļ ne? – Ja liktenis un dvēsele var būt tuvāk dabai un augļu dārzam. Laime ir putns gaisā, kurš dažreiz parādās arī mūsu skatienam. Tāpēc ir jātur atmiņā pozitīvais un bijīgi jāgaida tie mirkļi, kad ir labi, mierīgi un pārpilda sajūsma par padarīto.

– Vēlējums citiem, arī tiem, kas šaubās.
– Noteikti ir jādara, jo dzīve nav tik gara, lai augļkopībā savā mūžā varētu sasniegt vēlamo rezultātu. Ir ļoti labi, kad no paaudzes paaudzē nodod pieredzi un iedvesmo būt par dārza īpašnieku – kalpu. Ir vienmēr jāieklausās savās vēlmēs, ja bail, ir jādara, citādi nekas nenotiks.

 

 

 

 

Iesakām izlasīt Skatīt vairāk
Ideāla dārza meklējumos
Ideāla dārza meklējumos

Kopš seniem laikiem ir bijuši cilvēki ar nepārvaramu vēlmi un tieksmi pārve...

No zieda līdz auglim.* Apputeksnēšanās.
No zieda līdz auglim.* Apputeksnēšanās.

Putekšņus pārnēsā vējš vai kukaiņi. Augi, ko apputeksnē vējš, veido lielu d...

Alfreda Ripas mantojums - lielogu dzērveņu, augsto zileņu un brūkleņu šķirnes
Alfreda Ripas mantojums - lielogu dzērveņu, augsto zileņu un brūkleņu šķirnes

Pateicoties A. Ripas ieguldījumam, Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī ...

Zelta Jāņoga
Zelta Jāņoga

Zelta jāņogas pieder pie Grossulariaceae (ērkšķogu) dzimtas Ribes (jāņogu) ...